Oud-leerling in de kijker: Jienke De Leyn

Oud-leerling in de kijker: Jienke De Leyn

Jienke De Leyn (afgestudeerd in 2018 – richting STW)

Jienke begon haar middelbare schoolcarrière op de topsportschool. In de voormiddag werd er getraind en er werden maximaal 4 uur algemene vakken per dag aangeboden. De leerkrachten en trainers legden de nadruk op het sporten. Toen ze na 4 jaar nog maar weinig uitdaging vond in het basketbal op school en ze dichter bij huis wou zijn omwille van een veranderde thuissituatie, kwam ze naar OLVI. In 5 STW werd onze basketbalbelofte omringd door een fijne klasgroep. Ze zag veel voordelen aan onze opleiding: het leven als “normale” tiener in een normale klasgroep. Ze sloeg al eens een dagje sportdieet over om met haar vriendinnen ’s middags iets te gaan eten. Ze vond zichzelf geen topleerling, maar haalde wel steeds behoorlijke resultaten, ondanks alle avondtrainingen en weekendwedstrijden. Ze leerde plannen, limieten opzoeken en keuzes maken. “Soms moet je gewoon dingen laten vallen en goed kijken wat er mogelijk is!” aldus Jienke.

In het vijfde jaar won ze de befaamde massaloop bij de meisjes.

Nu combineert Jienke de Bachelor bewegingsrecreatie en LO, een extra opleiding sportmassage en een actieve basketbalcarrière. Vorig jaar gooide COVID-19 roet in het eten: haar ploeg Pepinster stopte met de vrouwenploeg omwille van de hoge besmettingscijfers en te veel vereisten op o.a. financieel vlak. Jienke kon nog wel buiten trainen met haar physical coach, maar er was toch veel onzekerheid tot Decathlon haar aanbood om in de voormiddag te werken zodat ze ‘s namiddags kon trainen. En toen kwam de kans om voor AKA Basketball in Zwitserland te gaan spelen tot het einde van het seizoen. Onze topatlete wordt gevolgd door Europese topploegen en de Belgian Cats, onze nationale ploeg. Ze is “pointgard”, ze speelt dus op een centrale positie en dat is een felbegeerde plaats.

Jienke is erg blij dat ze als leerling op OLVI mocht vertoeven, want ze leerde veel bij over vriendschap, levensvisie, diëten, … Op onze school voelde ze zich gewaardeerd als leerling/vriend, niet als topsporter/atleet.

Jienke, we wensen je nog veel succes bij je verdere carrière, bij het basketbal en hopelijk geraak je snel bij de Belgian Cats! Volg haar op Instagram: jienkedeleyn.

C.S.