Werken in ons schoolteam?

Home / Werken in ons schoolteam?

Bij ons draait het niet alleen om het talent van onze leerlingen, maar ook om dat van ons personeel. Talent in alle takken staat centraal in alles wat we doen.

Ontdek wat ons als werkgever uniek maakt: onze kernwaarden, de ondersteuning die we bieden en de voordelen van een hecht en gedreven team. Samen werken we aan sterk onderwijs en een inspirerende werkomgeving. Ben jij klaar om het verschil te maken en wil je deel uitmaken van het OLVI-team? We verwelkomen je graag!

Stuur vrijblijvend je motivatiebrief en CV naar els.verbeeck@olviboom.be zodat we jou kunnen contacteren als er een vacature is op onze school. Of klik op onderstaande knop om de openstaande vacatures te bekijken.

Werken op OLVI

Werken bij ons is meer dan alleen een job – het is deel uitmaken van een dynamisch en warm team. Wij hechten veel waarde aan samenwerking, vernieuwing en een ondersteunende werkomgeving. Als nieuwe collega kun je rekenen op:

  • Begeleiding op maat om je te helpen groeien in je functie.
  • Professionele opleidingen die inspelen op jouw talenten en ambities.
  • De vrijheid om eigen ideeën in te brengen en écht een verschil te maken.

Of je nu een doorgewinterde leerkracht bent of net je eerste stappen zet in het onderwijs, we werken samen aan een plek waar je je thuis voelt en gewaardeerd wordt.

Klaar om samen te bouwen aan de toekomst? We kijken ernaar uit je te ontmoeten!

.

Wat wij jou kunnen bieden:

  • Op maat gemaakte aanvangsbegeleiding, specifiek afgestemd op jouw profiel en noden als starter.
  • Verloning volgens barema
  • Eigen OLVI-laptop met de nodige materiële en pedagogisch-didactische ondersteuning.
  • Duurzame mobiliteitsvoordelen, zoals een fietsvergoeding, fietslease, afgesloten oplaadpunt voor fietsbatterijen en een volledige terugbetaling van openbaar vervoer (inclusief abonnementen via de derdebetalersregeling).
  • warme, veilige omgeving waar je jezelf mag zijn en mag groeien.

Aanvangsbegeleiding

Onze aanvangbegeleiders staan voor je klaar

Een nieuwe start als leerkracht brengt spanning en uitdagingen met zich mee. Daarom zetten wij ons volledig in om nieuwe collega’s een warm welkom te geven en hen de nodige ondersteuning te bieden. Bij ons op school staat samenwerking centraal, en een sterke begeleiding vanaf dag één is daar een essentieel onderdeel van.

Elke nieuwe leerkracht krijgt een mentor toegewezen – een ervaren collega die klaarstaat om vragen te beantwoorden, advies te geven en een luisterend oor te bieden. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten met andere startende leerkrachten, zodat ervaringen gedeeld kunnen worden en wederzijdse inspiratie ontstaat.

Onze ondersteuning is maatwerk: van hulp bij het voorbereiden van lessen tot gerichte feedback na een klasobservatie. Dit alles gebeurt in een veilige omgeving waarin fouten maken geen probleem is, maar juist een kans om te groeien.

Ons doel is dat elke nieuwe leerkracht zich snel thuis voelt, zichzelf kan zijn en met enthousiasme voor de klas staat. Samen vormen we een sterk team waarin iedereen zich gewaardeerd en ondersteund voelt.

Leen Geysemans

Aanvangsbegeleider eerste graad

Vicky De Neve

Aanvangsbegeleider bovenbouw

Een job in het onderwijs? Meer dan lesgeven alleen!

Bekijk hieronder de verschillende jobprofielen.

De algemeen directeur is overkoepelend directeur over de verschillende scholen van OLVI. Dit zowel van de lagere scholen als de secundaire school. Hij/ zij houdt zich niet bezig met het pedagogische luik.

 

Elke school heeft zijn eigen pedagogisch directeur. In de secundaire school heeft men een pedagogisch directeur per graad. Hij/zij houdt zich bezig met de dagdagelijkse leiding van de school. Dit zowel op het pedagogische vlak als het personeelsbeheer.

 

De leerkracht is verantwoordelijk voor het verzorgen van onderwijs aan leerlingen, waarbij hij/zij een veilige, stimulerende en leerzame omgeving creëert. De leerkracht draagt bij aan de ontwikkeling van de leerlingen, zowel op academisch als sociaal-emotioneel vlak, en zorgt voor een effectieve overdracht van kennis en vaardigheden. Daarnaast neemt elke leerkracht een aantal schoolgebonden taken voor zijn/haar rekening. Zo bouwen we samen aan een school met talent in alle takken.

 

De leerlingbegeleider (‘t vip) heeft als taak om leerlingen te ondersteunen bij hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. De begeleider richt zich op het verbeteren van de sociaal-emotionele vaardigheden van leerlingen, helpt hen omgaan met uitdagingen en zorgt ervoor dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen in een veilige en ondersteunende leeromgeving.

 

De zorgcoördinator is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, coördineren en implementeren van zorgbeleid binnen de school. De zorgcoördinator zorgt voor de ondersteuning van leerlingen met bijzondere zorgbehoeften, zoals leerproblemen, gedragsproblemen, en werkt nauw samen met leerkrachten, ouders, externe zorgverleners en andere betrokkenen om de leer- en leefomstandigheden van leerlingen te optimaliseren.

 

De verantwoordelijke voor herstel en sanctionering werkt nauw samen met de leerlingbegeleider en de zorgcoördinator. Hij/zij is een onmisbare pion om een respectvolle en ordelijke schoolomgeving te creëren. Hij/zij zorgt ervoor dat leerlingen zich aan de schoolregels houden en grijpt in bij overtredingen. Door sanctionering altijd te combineren met herstel en ondersteuning draagt hij/zij bij aan de sociale en gedragsmatige ontwikkeling van de leerlingen.

 

De administratief bediende is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de dagelijkse administratieve en organisatorische taken binnen de school. Dit omvat zowel de administratieve afhandeling van schooldocumenten, communicatie met ouders en externe partijen. Ze maken planningen en fotokopieën, verzamelen attesten, regelen afspraken, en doen nog zoveel meer! De medewerker speelt een cruciale rol in het goed functioneren van de schoolorganisatie.

 

De OLVI-opvoeder wordt in hoofdzaak ingezet als toezichthouder bij de schoolpoort, tijdens pauzes, tijdens studieuren, … Daarnaast bestaat jouw opdracht uit een aantal ondersteunende taken zoals ontvangen van gasten, klaar zetten van catering bij activiteiten en enkele kleinere administratieve taken.

 

De boekhouder is verantwoordelijk voor het beheren en bewaken van de financiële administratie van de school. Dit omvat onder andere budgettering, het opmaken van leerlingenfacturen, het verwerken van betalingen, rapportages en financiële analyses om de financiële gezondheid van de school te waarborgen.

 De Technisch ICT-Coördinator is verantwoordelijk voor het beheren, onderhouden en verbeteren van de ICT-infrastructuur binnen de school. De focus ligt op netwerkbeheer, systeembeheer, beveiliging.

 

Een Smartschoolbeheerder is verantwoordelijk voor het beheren, onderhouden en optimaliseren van het Smartschool-platform binnen een school. Smartschool is een digitaal leerplatform dat wordt gebruikt voor communicatie, administratie en digitaal lesgeven. De beheerder zorgt ervoor dat het platform efficiënt functioneert en biedt ondersteuning aan leerlingen, leerkrachten en administratief personeel.

 

De uurroosterverantwoordelijke is verantwoordelijk voor het opstellen, beheren en optimaliseren van lesroosters en planningen binnen een onderwijsinstelling. Hij/ zij zorgt voor een efficiënte indeling van lestijden, docenten, lokalen en andere onderwijsvoorzieningen, waarbij hij/ zij rekening houdt met richtlijnen, beschikbaarheden en eventuele roosterwijzigingen.

Het Onderhoudsteam is verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van de schoolgebouwen om een hygiënische en veilige leeromgeving te garanderen voor leerlingen, leerkrachten en personeel. Zij bieden eveneens ondersteuning bij evenementen op school.

Onder het technische team vallen verschillende jobs:

De klusjesman/-vrouw is verantwoordelijk voor het technisch onderhoud en kleine herstellingen aan het schoolgebouw en de omgeving. Hij/Zij zorgt ervoor dat de school een veilige, nette en goed functionerende plek is voor leerlingen, leerkrachten en medewerkers.

 

De preventieadviseur is verantwoordelijk voor het bevorderen van een veilige en gezonde leer- en werkomgeving op school. Dit omvat het ontwikkelen en implementeren van preventiemaatregelen op het gebied van welzijn, veiligheid en gezondheid, conform de geldende wet- en regelgeving.

 

De verantwoordelijke Patrimoniumbeheer is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de optimalisatie van de schoolgebouwen en infrastructuur. Hij/Zij zorgt ervoor dat de schoolgebouwen veilig, functioneel en in goede staat blijven, in overeenstemming met de wettelijke normen en onderwijsbehoeften.